Terima Kasih | AIN RZALI
Bahan A
1/4 cwn gula castor
1/2 cawan gula perang
75g mentega (sy guna buttercup)
1/2 cwn myk jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sudu besar susu tepung
Esen vanila
Bahan B
2 cawan tepung gandum *
1 sb serbuk koko *
1 sb tepung jagung *
1/2 sk cream of tartar *
1/2 sk soda bikarbonat *
1/2 cawan almond nib
1 cawan coklat cip
~boleh tambah kekacang lain jika suka seperti walnut ..biji bunga matahari...
Cara:
Ayak bahan *
Dalam bekas lain satukan bahan A..kacau dgn whisk..kemudian masukkan bahan *
Lastly masukkan kekacang
Adunan mmg agak lembik
Bentukkan dan bakar pada suhu 170 darjah 20 minit atau ikut kesesuaian oven masing2
Tips:
-jika nak dapatkan tekstur biskut yang tak rata mcm sy buat tu...simpan adunan dlm peti selama 30minit..baru bentukkan dan bakar..
-begitu juga adunan slps tu jgn lupa simpan dlm peti..
-kalau nak tekstur biskut mcm chipsmore blh trus bentukkan lps adun dan bakar x perlu simpan dlm peti
-lepas masak biskut mmg agak lembik..biarkan sejuk nti biskut akan keras
-simpan dlm bekas kedap udara selepas biskut sejuk
Selamat mencuba kawan2🍥🍪🍪🍥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan