Bahan-Bahan:
Mentega, dicairkan untuk pecahkan minyak
1 x 250g bungkus biskut coklat (kosong), dipatah-patahkan
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
150g mentega, dicairkan
250g coklat hitam (dark chocolate), dicincang atau halus
155g (3/4 cawan) gula kastor (caster sugar)
3 biji telur
3 x 250g peket krim keju (cream cheese)
2 sudu besar serbuk koko (cocoa powder), diayak
1 sudu teh esen vanilla
2 x 300g pek krim masam (sour cream)
Serbuk koko, tambahan, untuk digunakan ketika menghidang
Krim, untuk hidangan
Kaedah Penyediaan:
Panaskan oven pada 160°C. Sapukan loyang dengan mentega dan alas dengan kertas minyak atau baking paper.
Masukkan biskut coklat (dipecah-pecahkan), serbuk kulit kayu manis dan butter dalam satu mangkuk dan kisar kesemuanya hingga sebati. Kemudian, pindahkan ke dalam loyang. Pastikan sapuan rata di seluruh bahagian terutama di bahagian-bahagian tepi (sisi loyang). Setelah itu tutupkan dengan plastik (plastic wrap) masukkan dalam peti sejuk untuk menyejukkan bahan-bahan tersebut selama 30 minit.
Panaskan coklat hitam (dark chocolate) dalam periuk selama kira-kira 5 minit atau sehingga cair.
Masukkan gula dan telur dalam sebuah mangkuk besar dan pukul hingga kelihatan ringan dan berkrim (light and creamy). Setelah itu tambahkan krim keju dan pukul hingga sebati. Masukkan coklat hitam, serbuk koko dan vanilla satu persatu dan kacau hingga sebati. Tambahkan krim masam dan kacau sebati.
Tuangkan sebatian atau bahan-bahan tersebut ke atas biskut dan dan ratakan agar kelihatan kemas. Bakar selama 1 jam. Kemudian tutup oven dan biarkan kek tersebut di dalam oven, dengan pintunya terbuka, selama 2 jam atau sehingga benar-benar sejuk. Ini untuk mengelakkan kek daripada meretak.
Setelah itu tutup kek dengan kemas dan pindahkan ke peti sejuk selama 2 jam untuk menyejukkannya. Taburkan serbuk koko dan hidangkan dengan krim.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan