BAHAN-BAHAN – (BADANNYA)
2 CWN TEPUNG GANDUM
½ CAWAN MARJERIN
½ CAWAN GULA KASTOR
½ CAWAN TEPUNG JAGUNG
1 BIJI KUNING TELUR
SEDIKIT BAKING POWDER
SEDIKIT ESEN PISANG DAN SEDIKIT PEWARNA MERAH
2 SUDU BESAR AIR
BAHAN-BAHAN – (INTINYA)
½ CAWAN GULA AISING
½ CAWAN PEANUT BUTTER
BAHAN INTI DIGAUL SEBATI
BAHAN-BAHAN – (KULITNYA)
20 GM AGAR-AGAR
150 GM GULA BATU
1 ½ CAWAN AIR
SEDIKIT PENCELUP MERAH
SEDIKIT ESEN ROSE
CARA-CARA –(BADANNYA)
1. KACAU MARJERIN DAN GULA HINGGA KEMBANG, MASUKKAN KUNING TELUR DAN DIKACAU LAGI.
2. MASUKKAN TEPUNG (TEPUNG GANDUM + TEPUNG JAGUNG + BP – DIAYAK)
3. MASUKKAN ESEN PISANG, PENCELUP MERAH SATU PENUTUP, DIGAUL MENGIKUT LEMBUT DAN BUBUH AIR.
4. BULATKAN SEBESAR SYILING 50SEN DAN MASUKKAN INTI PEANUT BUTTER KEDALAM DAN BENTUKKAN LAH DOH TADI MENYERUPAI CILI.
5. CUCUKKAN DENGAN LIDI UTK MEMBUAT LUBANG DI TAMPUK NYA UNTUK DILETAKKAN TANGKAI SETELAH DIBAKAR NANTI.
6. BAKAR ADUNAN SELAMA 20MIN – 170`C
7. SETELAH MASAK CUCUK KAN KEMBALI LUBANG TADI SUPAYA IANYA TIDAK TERTUTUP(CUCUK KETIKA BISKUT MASIH PANAS)
8. SEJUKKAN KIRA-KIRA 3JAM SEBELUM MEMBUAT KULITNYA PULA
CARA-CARA MEMBUAT KULITNYA :
BAHAN-BAHAN TADI HENDAKLAH DIMASAK SEPERTI KITA MEMBUAT AGAR-AGAR
- SETELAH AGAR-AGAR2 BENAR2 CAIR, MASUKKAN KE DALAM MUG BESAR
- CUCUKKAN BISKUT TADI DENGAN LIDI SATE, DAN DICELUPLAH KEDALAM MUG YG BERISI AGAR2 TADI…
- KERINGKAN BISKUT YG SUDAH DICELUP TADI DI DALAM MUG YANG LAIN… JIKA TIDAK BERKILAT, ULANGLAN SEHINGGA 2-3 KALI
SETELAH SIAP, AMBIL TANGKAI CILI MUDA DAN DICUCUK LIDI PENCUNGKIL GIGI SERTA DIMASUKKAN KE DALAM LUBANG YG SUDAH DIBUAT SEBELUM BISKUT DIBAKAR……
Tiada ulasan:
Catat Ulasan