Terima Kasih | Azlina Ina Fans
Bahan-bahan:
6 biji telur gred B
170-180g cawan gula kastor
1 sudu besar ovalatte
2 sudu kecil esen vanila
5 sudu besar yoghurt
5 sudu besar susu pekat
200g tepung berserbuk penaik
160g marjerin atau butter
Cara penyediaan:
1. Gabungkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam satu mangkuk. Putarkan selama 3 minit.
2. Cairkan marjerin atau butter. Kalau boleh biarkan marjerin dalam suhu yang suam supaya kek menjadi lebih moist. Tuangkan ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
3. Asingkan adunan ke dalam 3 bekas yang berbeza.
4. Titiskan pewarna yang berlainan ke dalam setiap bekas. Gaul rata adunan.
4. Layerkan setiap adunan yang berbeza ke dalam loyang. Kemudian, lorekkan permukaan kek untuk corak.
5. Panaskan oven pada suhu 170°C selama 5 minit.
6. Kemudian, bakar kek pada suhu 150°C selama 45 hingga 50 minit.
7. Keluarkan dan terbalikkan kek atas redai untuk corak. Tunggu 2 hingga 3 jam biarkan kek sejuk.
Ta-daaaaa! Siap dah kek marble Paddle Pop yang cantik dan warna warni... Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan