Terima Kasih | FB Ozleen Muhi
sila ingat kek ni ye..sbb kebanyakan kek sya yg ada filling sya gunakan resepi choc moist yg ni..
1 cwn serbuk koko (80 gm)
- 1 cwn ssu segar perisa coklat atau ssu cair(210gm)
- 1 cwn gula perang (150gm)
- 1/2 cwn ssu pekat (125gm)
- 1 cwn minyak (200gm)
** masak sume double boil...bagi sebati....ttup api...bia je situ
- 2biji telur
- esen vanila
** pukul ngan whisk je....masukkan skali esen (x tau whisk tu apa...pemukul telur yg cam org guna nk wat telur dadar)
- 1 1/4 cwn tepung gndum (155gm)
- 1 sdt baking powder
- 1 sdt soda bikarbonat
** ayak sume ni
cara2
- masukkan adunan koko td kedalam telur yg dah dipukul....kacau sebati....masukkan tepung gndum sikit2...kacau lagi biar sebati
- tuang dlm loyang yg dah di gris & alaskan ngan baking paper
- kukus sejam...ttup loyang ngan aluminium foil utk elakkan air menitik
- kalo pilih bakar....pun boleh....160...sejam atau hingga masak...api atas bawah
tp sya lebih suka kukus..xprnah bakarpun..hehehe
topping
250ml whipped cream
250 gm dark choc
double boil whipped cream masuk choc kacau sebati..tggu sejuk bole deco atas cake
Tiada ulasan:
Catat Ulasan