Bahan kek batik*
600g bskt marie (patah2kan)
200g butter
1 paket Milo 3in1
1/2 tin susu pekat (sy x suka manis.. jdi sy kurang kan ..sy letak suku je)
4sb serbuk koko
1/2 cawan air panas
1 biji telur
1sk Esen vanila
*Bahan2 topping@ganache*
100g dark compound
100g milk compound
(beryls)
200ml whipping cream
1 sdb butter
✅ *Double boil* semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave. Ketepikan. Biarkan sejuk sekejap.
*cara cara buat*
Guna api kecil
Cairkan *butter*,
masukkan *susu* kacau2 dlu
Masuk *serbuk koko & milo*,kacau cpt tkt beketul
Masukkan *air panas* spruh cwn
Tutup api,masukkan *telur*,jgn stop kcau,kcau laju2,tkt berketul..
Hidupkan api semula
Masukkan *esen vanilla*
Kacau2 lg bg sebati semua..
baru masukkan *biskut*.. gaul biskut dgn adunan coklat td smpai semua bersalut coklat and bskut jd lembut,xde rangup..
Baru angkat masuk loyang berlapik dgn kertas minyak... atau plastik
Smpn kek dlm peti 10-15min
Keluarkan balik baru tekan2 dgn sudu...
Bg permukaan dia rata..
Baru tuang choc ganache..
tips nak potong cantek mcm ni. sis guna pisau je.. tp pastikan kan pisau ni panjang dri kek..pisau celup dengan air panas.. lap kering lps tu potong..ulang2.. skli potong basuh pisau.. jgn bagi lekat2 coklat tu .. sis x ukur pon awak nye..wlpon sis ni tukang jahit.. x de nye sis ambik pita ukur tu sis nk ukur berapa besar yg sis potong tu.. sis agak2 je.. hihi.. slmt mencuba..tak faham pm sis la eh..haha
Tiada ulasan:
Catat Ulasan