HOT

Post Top Ad

Resepi Kek Mango Cheese


Terima Kasih | Azura Rahman


Bahan2:
Biskut merry 20-25keping
Butter setengah buku (separuh)
Cream cheese 250g (sy pakai tatura)
Whipping cream 200ml (kotak kecik)
Gula castor setengah cawan
Gelatin tanpa rasa n warna (sy pakai brand halagel bli kt giant)
Mangga 2biji

1st buat based
-Cairkan butter td
-Biskut merry sy letak dlm plastik n hancurkan pakai lesung, pastu sy blend pakai blender kering..hancurkan mcm pasir
-campur butter cair ngn biskut yg dh blend td..letak dlm loyang dan ratakan tekan pakai sudu bg padat n letak dlm peti ais 10-15minit (saya pakai loyang yg blh cabut keliling die..nk pakai bekas ape pn blh)

2nd step
-potong sbjik mangga n blend ngn sdikit air, jadikan puri (campur gula kalau suka)..bahagikan dlm 2mangkuk..ok letak tepi dulu
-potong lg sbjik mangga..potong dadu yer, bhgi 2 bks jgk,separuh utk masuk dlm kek n separuh utk hias atas kek

3rd step
-blend whipping cream smpai kembang (jgn telebih kmbang nti kek cpt cair) agak2 dh kembang stop..letak tepi
-blend creamcheese dan gula castor td smpai kembang, campur puri yg dh dibahagi 2 td..campur semangkuk je tau..semangkuk lg utk toping..amik gelatin td (1 setengah sudu bsr) campur dlm air panas (3/4 cawan) igt tau 3/4cwn tu ckit je bkn bnyk..kacau gelatin smpai larut pastu campurkan dlm creamcheese tadi..amik whip cream td campurkan skali..dan mangga yg dipotong dadu td campurkan jgk..(separuh mangga je lg sparuh utk toping igt x) hehe..
-ok kacau smua bg rata..pakai spatula je xyah pakai mixer dh..
-dh siap letak dlm loyang yg dh disejukkan base die td..letak kasi rata n masukkan dlm peti ais smpai pejal..kalau letak belah atas 20minit dh blh kuarkan

4th step
-ok memula amik gelatin 1sudu bsr,campur ngn 5sudu bsr air panas..kacau kasi larut n campur kan puri yg tgl semangkuk td..kacau2 sebati..bile kek dh pejal (tekan ckit nk tau pejal ke x..) kalau dh pejal blh la letak puri td kt atas kek..goyangkan loyang utk ratakan puri td..taburla mangga dadu td utk hiasan..masuk balik dlm peti ais smpai toping die dh pejal..biar lama sket dlm sejam 2jam dh blh makan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Post Top Ad

Halaman