Resepi Kek Sarang Semut



Terima Kasih | Noryss Aleeya

Kek sarang semut...Alhamdulillah..saya perap 2 jam je da ok da....so,mari kita try sesama buat kek guna barang simple ni....nyum3...kenyal2 gitu....


Bahan A

1 + 1/4 cawan gula
1 cawan air panas

Bahan B

4 biji telur gred A
1/4 cawan susu pekat(saya buat 5 sudu besar)
1 sudu teh esen vanila
125gram butter (dicairkan)
2 sudu kecil soda bicarbonate(sama dgn 1 sudu besar)
1 cawan tepung gandum

Cara2 digambar bawah ye...

Mula2 sediakan 1 cawan 1/4 gula....



Biar larut atas kuali...



Pastu letak 1 cawan air panas..HATI2..Memang akan menggelegak sikit tu...tuang slow2 k....tuang dari tepi kuali...jangan semua sekali gus...slow2...da siap biar rehat jap kat tepi



 Sementara gula sejuk...buat bahan B...telur gred A 4 biji...kacau rata..jangan gaul lebih2...



Masukkan susu pekat..saya letak 5 sudu besar@1/4cawan


Letak esen vanila 1 sudu teh



Pastu masukkan 125 gram butter yang dicairkan ...



Pastu masukkan 1 sudu besar soda bicarbonate(ayak)



Pastu masukkan 1 cawan tepung...(ayak jugak)



Pastu gaul sampai rata



Pastu masukkan gula dalam kuali tadi...saya tapis elakkan ketul2...


Gaul jadi camni



Masukkan dalam loyang yang dialas baking paper dan disapu butter kelilingnya...perap 2 jam...jangan lupa tutup



Bakar 170 api bawah selama 45 minit....saya buat 25 minit api bawah....pastu tukar 20 minit lagi api atas bawah....


Share on Google Plus

About

Follow Pinterest Untuk Dapatkan Pelbagai Resepi Terbaru Yang Menarik Dan Juga Jangan Lupa LIKE Facebook kami!

0 comments:

Post a Comment