Terima Kasih | FB Singaporean Pakimix
BAHAN2NYA:
GULA HANGGUS:
• 2 sudu besar gula pasir
- dihangguskan dalam pan yang nak digunakan dengan api yang sederhana hingga gula menjadi caramel.
MEMO:
SENTIASA ALERT AND GOYANG2KAN PAN TIME NAK PREPARE GULA HANGUSNYA ..JANGAN OVER HANGUS KAN NYA ..COZ BILA TEROVER..GULA CARAMEL AKAN JADI HITAM ..AND HASILNYA PUDDING AKAN JADI PAHIT ..
Bahan pudding:
• 4 keping roti gardenia dibuang tepinya yee( mama guna roti bijirin penuh)
• 3 biji telor saiz A ( kocok gentle and tapis –pastikan tali pusat telor di buang terlebih dahulu untuk elak hanyir ye)
• 2 cawan susu full cream
• ½ cawan susu pekat manis
• 1& ½ sudu kecil essen vanilla
MEMO: MAMA BUAT 2 BEKAS ..SATU MAMA GUNA ROTI GANDUM PENUH AND SATU LAGI MAMA BUAT GUNA ROTI PUTIH GARDENIA..BERBEZA YE TEXTURE KEDUA PUDDING NYA..YANG BERGANDUM PENUH ..PUDDING NYA AKAN ADA DOT DOT GANDUM YANG BROWN TUE..AND BOLEH RASA BIJIAN GANDUM TUE EVENTHO DI BLEND HALUS..AND YANG SATU LAGI ..PALING BEST..PUDDING NYA SMOOTH AJE..MACAM MAKAN DADIH ..SO BOLEH PILIH MANA2 JENIS ROTI UNTUK PREPARE PUDDING NIE OK..GUNA ROTI BUTTERSCOTH PUN BEST..
CARANYA:
Roti dipotong kecil kecil and direndam dalam susu.
kocok gentle telor bersama essen vanilla and tapiskan
roti yang direndam disatukan bersama susu pekat manis and then di kisar halus..
satukan adunan roti yang dikisar tadi bersama telor yang dah dikocok hingga sebati
..and tuang ke dalam pan yang dah di ready kan caramel nya secara perlahan2 untuk elak bubble..
kukus adunan selama 25-30 minit api sederhana ..tunggu sejuk then baru telangkup kan ke pinggan ok ..
selamat mencuba
GULA HANGGUS:
• 2 sudu besar gula pasir
- dihangguskan dalam pan yang nak digunakan dengan api yang sederhana hingga gula menjadi caramel.
MEMO:
SENTIASA ALERT AND GOYANG2KAN PAN TIME NAK PREPARE GULA HANGUSNYA ..JANGAN OVER HANGUS KAN NYA ..COZ BILA TEROVER..GULA CARAMEL AKAN JADI HITAM ..AND HASILNYA PUDDING AKAN JADI PAHIT ..
Bahan pudding:
• 4 keping roti gardenia dibuang tepinya yee( mama guna roti bijirin penuh)
• 3 biji telor saiz A ( kocok gentle and tapis –pastikan tali pusat telor di buang terlebih dahulu untuk elak hanyir ye)
• 2 cawan susu full cream
• ½ cawan susu pekat manis
• 1& ½ sudu kecil essen vanilla
MEMO: MAMA BUAT 2 BEKAS ..SATU MAMA GUNA ROTI GANDUM PENUH AND SATU LAGI MAMA BUAT GUNA ROTI PUTIH GARDENIA..BERBEZA YE TEXTURE KEDUA PUDDING NYA..YANG BERGANDUM PENUH ..PUDDING NYA AKAN ADA DOT DOT GANDUM YANG BROWN TUE..AND BOLEH RASA BIJIAN GANDUM TUE EVENTHO DI BLEND HALUS..AND YANG SATU LAGI ..PALING BEST..PUDDING NYA SMOOTH AJE..MACAM MAKAN DADIH ..SO BOLEH PILIH MANA2 JENIS ROTI UNTUK PREPARE PUDDING NIE OK..GUNA ROTI BUTTERSCOTH PUN BEST..
CARANYA:
Roti dipotong kecil kecil and direndam dalam susu.
kocok gentle telor bersama essen vanilla and tapiskan
roti yang direndam disatukan bersama susu pekat manis and then di kisar halus..
satukan adunan roti yang dikisar tadi bersama telor yang dah dikocok hingga sebati
..and tuang ke dalam pan yang dah di ready kan caramel nya secara perlahan2 untuk elak bubble..
kukus adunan selama 25-30 minit api sederhana ..tunggu sejuk then baru telangkup kan ke pinggan ok ..
selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan