Resepi Swiss Roll Vanila Susu Nutella


Terima Kasih | Azlina Ina Fans




Bismillah gemokning korang...ramai x yg suke cake roll..dr basic kek roll ni korg boleh buat 44 ribu perise hokey hehe..so cikgu aja yg asas nye je korg smpai lebam boleh buat mcm2 jenis kek roll..cara die ...aha mestilah yg paling mudah di abad ini dgn hasil yg paling gebo di alam semesta hahaha...kelas kek roll di anggar kan rm150 1 sesi jd yg berminat belajar face to face boleh cari guru2 kelas yg bertauliah atau pjj...sape yg mudah paham step dgn gambar ina die boleh follow usah byk cakap ia simple je kan ok jom swiss roll vanila susu nutella


Yg pasti tekstur kek ni sgt2 geboo dan moist dan sedap dan menyenyangkan dan menyelerakan dan eh bape byk dan la hahaha


Bahan utama
Ina biasa gune telur yg berkualiti bile buat kek gulung ni sbb ia bermula dr telur yg baik baru hasil yg baik ala baru rm 4.50 ko top up 3 ari pon rm10 lebey r ko semua nak murah..kang xjd nangis tepi bucu oven
Ok selain tu boleh gune omega 3 pon ok



Bahan2 nya
4 bijik telur
3/4 cawan gule halus sape suke manis tmbh sbb filling dah manis ina kurg kan gule
1sb ovalate
11/2 cawan tepung naik sendiri bluekey(sape gune tepung gandum+ 1sk baking powder)
2 sb tepung jagung
2sb susu tepung(kalau nak buat perise lain xyah letak susu ni gantikan dgn ape2 perise
Sedikit esen vanila

Mix semua sekali smpai jd cam rajah tu jatuhan die lambat bukan smpai betanduk atau lembu betanduk atau tanduk kerbau paham ye



Matikan mixer masuk kan minyak 5sb kacau pakai spatula



Ok lapik pakai baking paper tgk nak tebal gune 10x10 atau 11x11 kalau nak nipis sket 8x8 bahagi dua adunan tu ok

Bakar suhu 180 masa 35 hngga 40 mnt bergantung oven masing2 api atas bawah


Pastikan cucuk dulu kek kalau lidi kelua berseh boleh keluakan kek roll anda




Board lapik plastik wraping dulu




Tebalik kan kek anda tanggal baking paper





Ok letak ape2 filling yg disukai jd pandai2 la korg ubah tajuk nnt yo cikgu letak coklat filling lorek nutella(panas2 ye sapu filling)


Ok gulung elok2 kemas2(pon masa panas kalau sejuk gulung kek patah2)



Bia dia sejuk baru potong letak suhu lua je

Ok siap aha senang tahap gaban kan..pas ni korg leh tunjuk skil depan biras2 smbil acah2 eksen sket tp jgn xjd kalau x kene sorok muke dalam oven kahkahkah selamat mencube korg


Share on Google Plus

About

Follow Pinterest Untuk Dapatkan Pelbagai Resepi Terbaru Yang Menarik Dan Juga Jangan Lupa LIKE Facebook kami!

0 comments:

Post a Comment