HOT

Post Top Ad

BISKUT MAKMUR KACANG

Terima Kasih | Suhalaila Sulaiman


Menggunakan kacang tanah yang dikisar bersama gula icing untuk menambahkan lagi rasa lemak pada biskut Makmur ini. Resepi yang tak asing lagi masa kecil-kecil dahulu, memang menjadi kegemaran orang kampung dahulu sebab agak senang juga hendak buat biskut makmur ini.




Bahan-Bahan


Bahan untuk doh

500g tepung gandum
2/3 cawan gula icing
1 tin kecil minyak sapi
.
Paper cup

Bahan untuk inti

200g kacang tanah, digoreng tanpa minyak
3/4 cawan gula icing
1 sudu besar mentega kacang,optional.
Bahan untuk salut
Sedikit gula icing
.
Cara buat Penyediaan resepi biskut makmur

Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing.

Gaul adunan bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.

kemudian kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula icing dan mentega kacang.

Sukat doh menggunakan satu sudu besar untuk pastikan mendapat biskut yang sama besar. Kemudian leperkan dan letakkan inti kacang di tengah.

Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.Susun di atas loyang dan bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Biskut makmur mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.

Sejukkan biskut, salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.

Sudah siap dan sedia untuk proses pembungkusan dalam balang dan bekas yang cantik serta kedap udara.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Post Top Ad

Halaman