Terima kasih | NasaMulia
Bolu Kukus Ketan hitam (Kek Pulut Hitam- Kukus)
Sumber: Ig. doyanbaking
Bahan A
6 biji telur
220gm gula halus
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu makan ovalette
Bahan B
250gm tepung pulut hitam
1 sudu teh baking powder
Bahan C
200gm mentega cairkan
2 sudu makan susu pekat.
Cara Penyediaannya
* Panaskan pengukus, balut penutup dengan kain bersih untuk mengelakkan wap air menitis ke atas kek (atau boleh tutup loyang dengan faoil).
* Pukul bahan A hingga mengembang dan kental
* Masukkan bahan-bahan B, gaul hingga bercampur rata.
* Tuangkan bahan C. Gaul hingga sebati dan tuang ke dalam loyang.
* Kukus lebih kurang 45 atau sehingga masak
* Setelah masak, biarkan sejuk kemudian hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan