Terima kasih | Nor Izan Mustapa
Bahan-Bahan:
350gm white chocolate – potong kecil
2/3 cwn fresh milk
50gm buttercup/twincows
3 sd besar sunquick oren
Pewarna oren
300gm biskut marie/jejari – patah-patahkn
Coklat cair
Cara Buat:
1. Panaskan fresh milk dan buttercup hingga buttercup cair dan fresh milk sedikit hangat (tak perlu sampai didih).
2. Tuang dalam bekas coklat dan kacau hingga coklat cair. Masukkan sunquick serta pewarna oren dan kacau sebati.
3. Masukkan biskut dan gaul rata. Tuang biskut dalam loyang yang telah dialas plastik. Ratakan dan tekan-tekan sedikit biskut biar padat.
4. Sejukkan dulu 1-2 jam dalam peti ais. Keluarkan dari loyang dan paipkan coklat cair jika suka.
Tip:
+ Coklat akan jadi sedikit pekat bila dibiar lama.
+ Jika ingin coklat oren bahagian atas kek tebal, jangan terus tuang semua dalam loyang. Masukkan biskut terlebih dulu. Last sekali baru tuang lebihan coklat atas biskut yang dah diratakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan