Resepi pavlova

Terima Kasih | Hazlyana Duang




🌻 Meringue

4 biji putih telur
3/4 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

🌻 Krim

150ml fresh cream@non diary whipping cream
Buah2an yg digemari

πŸ”–Cara2 :
Sediakan loyang
Alas loyang dengan parchment/baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan 8"
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 140_130c

Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga nmpk dh soft peak
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental atau stiff peak
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.

Bakar selama 70-80min suhu 130-140c. Selepas masak renggangkan sikit pintu oven.

Putar fresh cream sehingga kental dan letak di atas meringue. Kemudian hias la dgn buah2an.

Nak tau meringue jadi atau tidak semasa angkat dari parchment paper meringue tidak melekat.

Share on Google Plus

About

Follow Pinterest Untuk Dapatkan Pelbagai Resepi Terbaru Yang Menarik Dan Juga Jangan Lupa LIKE Facebook kami!

0 comments:

Post a Comment