HOT

Post Top Ad

Resepi Kek Karamel Pelangi






Bahan-bahan :

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)

*Tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan.. biar gula hancur dan warna tukar jadi perang (seperti gambar di bawah). 
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu).

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis
D) Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara :

Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.

Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..

Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan

Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan

Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)

Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati

Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna dan paste kalau suka.

Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung

Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak

*Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Post Top Ad

Halaman